VERSCHILLENDE DISCIPLINES

Hier volgt een beschrijving van de verschillende soorten wedstrijden. Geschoten wordt op een blazoen (een ronde schijf met verschillende kleuren) of op dierfiguren.

25 meter 1 pijl
25 × 1 pijl schieten op 25 meter.

Indoorschieten
18 meter, 30 pijlen.

Shortmetric
50 en 30 meter, per afstand 36 pijlen.

Outdoorschieten (ook wel een FITA-wedstrijd genoemd)
Dames en jeugd 30, 50, 60 en 70 meter, heren 30, 50, 70 en 90 meter, per afstand 36 pijlen. Er worden ook jeugdFITAs georganiseerd met andere afstanden: 60, 40 en 30 meter.

Veldschieten
Een parkoers van 24 doelen met verschillende afstanden waarbij de helft onbekende afstanden is en de helft bekende afstanden.

Animalronde
Deze doelen zijn meestal gemaakt in de vorm van een afbeelding van een dier op een blazoen. De doelen staan verspreid in bijvoorbeeld een bos of veld over een af te lopen route. 3D-ronde waarbij op 3-dimensionale dieren (van kunststof of andere materialen) wordt geschoten. Meestal 32 doelen.

Clout
Schieten op een “clout” (een cirkel op de grond met een paal in het midden) waarbij afstanden tot 165 meter worden geschoten.

Ski-arc
De biatlon maar dan met pijl en boog

Run archery
Een combinatie van hardlopen en handboogschieten.

Naast het schieten op doel bestaat er ook het schieten op de wip. Men onderscheidt hierin twee disciplines. De liggende en de staande wip. In beide disciplines dient de schutter een blokje van een pin te schieten. Hiervoor worden pijlen met een brede top gebruikt.