SOORTEN BOGEN

Bij de handboogsport wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten bogen.

Hieronder vind je een overzicht en beschrijving:

Longbow
Een vrij lange, grote boog zonder vizier en andere extra’s.

Barebow
Een “gewone” boog zoals de recurve maar dan zonder extra’s als vizier en stabilisatoren. Hierbij komt bijvoorbeeld een ‘jachtboog’ aan bod (houten boog met gevormde oplegger) of een boog bestaande uit een stijf middenstuk waarop de flexibele booglatten worden gemonteerd.

Recurveboog
Een “gewone” boog, waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld, daarnaast heeft een recurveboog in ieder geval een vizier en soms nog stabilisatoren. Een recurveboog bestaat uit een stijf middenstuk waarop de flexibele booglatten (werparmen) worden gemonteerd. Op het middenstuk kunnen naast de handgreep eventueel accessoires als een vizier en stabilisatoren worden geplaatst, ook afhankelijk van de te schieten discipline.

Compoundboog
Een ‘hightech’ boog met katrollen zodat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten, tot 75% lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken.